Over Josje

Wandel-/natuurcoach, Josje Kooistra

Even voorstellen: mijn naam is Josje Kooistra. Ik woon op het prachtige eiland Schiermonnikoog, waar je door de natuur geraakt wordt. Weten wat bij je past. Trouw blijven aan jezelf. Vanuit je hart leven. Dat is voor mij belangrijk. Inmiddels ben ik 59 jaar en heb ik het nodige meegemaakt en geleerd in het leven. Ben ik ervaringsdeskundige zou je kunnen zeggen.

In alles, wat ik doe of gedaan heb: docent, reisleider natuur- en wandelreizen, appartementenverhuur, staan mensen centraal. Ik houd van mensen. Mijn ervaring met allerlei situaties, allerlei mensen, zorgt ervoor, dat ik mij goed kan inleven. Ik wil die ervaring ten dienste stellen van andere mensen. Dat is de reden, dat ik ervoor gekozen heb om een coachingsopleiding te gaan doen.

Tijdens de opleiding Total coaching/NLP bij bureau Land in Groningen, heb ik zelf ervaren hoe coaching werkt, dat het snel resultaat oplevert. Bij jezelf blijven is  belangrijk. Je kunt jezelf wel veranderen, je kunt een ander niet veranderen. Bij natuurcoaching en bij NLP hoef je je verhaal niet te vertellen. De natuur brengt je bij je gevoel. Met NLP is het mogelijk om belemmerende overtuigingen op te ruimen. De oefeningen van NLP brengen veranderingen teweeg op onbewust niveau. Je maakt contact met je diepste zelf. Daardoor ontstaat een stuk bewustwording. Als je onbewust weet, ik kan het, dan kun je het ook! Taal is ook belangrijk. De naam Neuro Linguìstisch Programmeren zegt het al. Ik moet of ik wil, dat maakt verschil….

Ik woon op Schiermonnikoog, samen met mijn partner en onze twee katten. Onze pleegzoon uit Ivoorkust heeft inmiddels zelfstandige woonruimte. In mijn jeugd kwam ik al elk jaar op Schiermonnikoog om mijn grootouders te bezoeken. Toen al dacht ik, wat moet het bijzonder zijn om hier te wonen. Mijn wens is uitgekomen. Inmiddels wonen wij hier al weer bijna 30 jaar. In mijn vrije tijd lees ik graag en ga ik graag op reis. Ik kan mij een leven zonder natuur niet voorstellen. Ik houd van vogels kijken, van bloemen, van wandelen langs het strand. Er valt zoveel te leren van de natuur. De natuur kiest voor een periode van rust: de winter…… Vroeger rustten mensen ook uit in de winter…… De natuur inspireert mij, brengt me bij mezelf. In de natuur, liefst bij de zee, kan ik me één voelen met alles en iedereen. Dit gevoel van liefde gun ik iedereen.

Als wandelcoach begeleid ik graag mensen naar inzicht (bewustwording) in hun situatie, mogelijkheden en kansen, zodat ze het leven kunnen leiden, dat ze willen. Mensen zijn in staat om dingen te veranderen, die beperkend of belemmerend voor hen zijn. Daar gaat het mij om, dat mensen inzien, dat ze zelf aan het stuur zitten van hun leven. Dat is een krachtig gevoel, dat geeft energie. Verdriet, tegenslag, het hoort bij het leven. Jij hebt wel een keuze hoe je ermee om wilt gaan.